Kulinoterapia: Azja – sałatka z makaronem ryżowym, sosem sojowym i surimi 🥗🍱🍣

Przez żołądek do serca!

W kolejnym naszym spotkaniu z gotowaniem postanowiliśmy zabrać naszych mieszkańców w egzotyczną podróż po Azji. Sałatka z surimi, mimo małej ilości składników i prostoty, smakuje wspaniale i bardzo orientalnie!

  • Makaron sojowy
  • Ogórek
  • Paluszki „krabowe” (surimi)
  • Świeży koperek
  • Śmietana

Instrukcje:

  1. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
  2. Obieramy ogórka i kroimy go na plastry, a następnie na kostkę.
  3. Paluszki „krabowe” kroimy na plasterki.
  4. Koperek siekamy razem z łodyżkami.
  5. W dużej misce mieszamy wystudzony makaron, pokrojone ogórki, surimi oraz posiekany koperek.
  6. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
  7. Doprawiamy do smaku.
  8. Sałatkę wstawiamy na chwilę do lodówki, by smaki się przegryzły.
  9. Gotowe! Można podawać i cieszyć się smakiem.

Zajęcia kulinoterapii w naszym domu obejmują zarówno teorię jak i praktykę, mając na celu poszerzanie i przypominanie wiedzy dotyczącej różnych produktów spożywczych oraz naukę prostych technik kulinarnych.

Podczas tych spotkań regularnie omawiane są kwestie takie jak: właściwe korzystanie z urządzeń kuchennych, identyfikacja potencjalnych zagrożeń z nimi związanych, zasady współpracy w grupie, kultura stołu, higieniczne przyjmowanie posiłków oraz techniki przygotowywania różnych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *