Przez żołądek do serca!
W kolejnym naszym spotkaniu z gotowaniem postanowiliśmy zabrać naszych mieszkańców w egzotyczną podróż po Azji. Sałatka z surimi, mimo małej ilości składników i prostoty, smakuje wspaniale i bardzo orientalnie!
- Makaron sojowy
- Ogórek
- Paluszki „krabowe” (surimi)
- Świeży koperek
- Śmietana
Instrukcje:
- Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
- Obieramy ogórka i kroimy go na plastry, a następnie na kostkę.
- Paluszki „krabowe” kroimy na plasterki.
- Koperek siekamy razem z łodyżkami.
- W dużej misce mieszamy wystudzony makaron, pokrojone ogórki, surimi oraz posiekany koperek.
- Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku.
- Sałatkę wstawiamy na chwilę do lodówki, by smaki się przegryzły.
- Gotowe! Można podawać i cieszyć się smakiem.
Zajęcia kulinoterapii w naszym domu obejmują zarówno teorię jak i praktykę, mając na celu poszerzanie i przypominanie wiedzy dotyczącej różnych produktów spożywczych oraz naukę prostych technik kulinarnych.
Podczas tych spotkań regularnie omawiane są kwestie takie jak: właściwe korzystanie z urządzeń kuchennych, identyfikacja potencjalnych zagrożeń z nimi związanych, zasady współpracy w grupie, kultura stołu, higieniczne przyjmowanie posiłków oraz techniki przygotowywania różnych potraw.